Украјинска црква у Деветини

Настављамо даље истраживати туристичке љепоте општине Лакташи уз помоћ сјајне екипе из Туристичке организације општине Лакташи. Данашња тачка дневног реда је Украјинска црква посвећена Успењу Пресвете Богородице у мјесту Деветине.

До цркве је релативно лако доћи, на главној цести за Прњавор се налази обиљежје гдје скренути, тај пут вас води до раскрснице на којој је споменик распећа, ту скрећете десно и долазите до цркве. Црква је гркокатоличка, што је логично јер су Украјинци гркокатолици. Занимљиво је да је почетком прошлог вијека овдје живио велики број Украјинаца и Пољака, чему свједоче и њихова гробља која се овдје налазе. Овај храм је изграђен 1930-их година, а прије њега је овдје била црква капелног типа коју су "на смјену" користили и Украјинци и Пољаци, да би се 30-их изградиле двије одвојене богомоље. На последњој фотографији можете видјети капелу на мјесту гдје је некад била пољска црква. Оно што је занимљиво, а што видите на фотографијама, је да су на иконостас изрезбарени светитељи и апостоли, али умјесто уобичајених људских ликова имају лице животиња. Разлог томе је што свака од тих животињских врста симболизују један од карактера хришћанства. Данас овдје живи око 70 парохијана са својим свештеником Андрејом који нам је био диван домаћин и од срца му се захваљујем.

Чињеница је да ће овај народ на овом простору изумријети, да ће у догледно вријеме нестати, али надам се да ће оваква мјеста опстати као споменик културе народа који је овдје живио.

Аутор: Зоран Матић