Црква брвнара из XVIII вијека


„Стара Црква“ брвнара, објекат под заштитом државе, најзначајнији је споменик културе народа овог краја. Аутентичан изглед и савршен архитектонски склад, као и бројне приче и легенде везане за ову цркву, чине ју посебно интересантном. Око цркве се налази гробље на ком је пронађено осам стећака, те се судећи по томе, претпоставља да је црква знатно старија од 1745. године, која се сматра годином изградње.

Налази се на узвишењу, у изванредном шумском амбијенту, на свега  километар и по од Слатине у селу Мало Блашко. Смјештена у прелијепом шумском амбијенту, честа је дестинација шетача, како локалног становништва, тако и посјетилаца Бање Слатина. Стара црква, посвећена Рођењу пресвете Богородице. Постоје разне приче око настанка ове цркве, с обзиром да је у то доба, за вријеме турске владавине, постојала забрана градње православних светиња.

Црквена грађевина  је веома занимљива због своје једноставности. Наиме, на простору од свега двадесет осам квадратних метара смјештени су олтар, средњи дио (наос), припрата и хор над њом.

Унутрашњост је богато осликана, а међу бројним иконама које су дјела домаћих иконописаца из друге половине XIX вијека, истичу се дрворезбарене царске двери, „вјерска врата“.

За ову, као и многе друге брвнаре које данас обухвата Епархија бањалучка, везана је легенда о чудесном премјештању цркве с мјеста на мјесто. Према њој, сељаци су премјестили цркву у току ноћи јер су је Турци скрнавили уводећи у њу коње када би их ухватило невријеме, а паши су дојавили да је црква сама прешла на друго мјесто.