Пронађена још једна камена кугла

У лакташком селу Слатина, у засеоку Ђукићи, пронађена је још једна камена кугла, која се налази у шумском поточићу. Скоро правилног сферичног облика и пречника већег од једног метра. Кугла је од пјешчара и хомогене чврсте структуре.

Постоје разне теорије о настанку камених кугли, геолози вјерују да су настале природним путем. Са друге стране, ту су и недоказане тврдње да су тајанствене кугле у ствари метеорити или чак да су дјело људских руку, заоставштине древних цивилизација о којима не постоје писани трагови. Али ипак сви се слажу у једном да су камене кугле представљају врло риједак природни феномен, који је важно сачувати и презентовати.

Прва и највећа камена кугла откривена је прије 15 година у Слатини, а открили су је мјештани овог села, која је постала туристичка атракција. Постоје вјеровања да утицај енергије камених кугли на биоенергетско поље човјека доводи до ширења ауре, а тиме и на раст имунитета. Велики број туриста и посјетиоца Слатине долазе да медитирају, црпе позитивну енергију из кугле те уживају у миру и природи. 

До сада су камене кугле на подручју општине Лакташи, пронађене у насељу Трн и селима Слатина,  Друговићи и Рајчевци.