Министарка трговине и туризма Републике у званичној посјети Лакташима

Министарка трговине и туризма Републике Српске посјетила је Лакташе поводом проглашења општине туристичким мјестом. Уз Бањалуку, Требиње, Источно Сарајево и Лакташи су проглашени туристичким мјестом Републике Српске. Проглашење општине Лакташи туристичким мјестом омогућит ће ново представљање општине на туристичким мапама, као и промоцију природних вриједности, културних добара и туристичке инфраструктуре.

Министарка трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић изјавила је  да су на подручју Лакташа повећани број ноћења и долазака туриста, као и укупна понуда, те да је ова општина заслужила да буде проглашена туристичким мјестом. Министарка је са руководством општине и Туристичке организације општине Лакташи разговарала о регионалној сарадњи у смислу повезивања туристичких организација што би, како је нагласила, свима донијело много доброг, прије свега због отварања нових радних мјеста.

Начелник општине Лакташи Ранко Карапетровић рекао је да су послије Бањалуке, Требиња и Источног Сарајева, Лакташи  четврто туристичко мјесто у Републици Српској, такође је нагласио да су Лакташи једна од ријетких општина у Српској која има двије бање и много других туристичких потенцијала.

Директор Туристичке организације општине Лакташи Свјетлана Баштинац рекла је да је ова општина позната по својим бањама, минералним термалним водама и изузетно развијеном здравственом туризму. Навела је и да највише туриста долази из Србије, Словеније, Хрватске и Србије, као и да је оживљавањем аеродрома повећан и број долазака туриста. Такође је нагласила да у општини Лакташи, на више од 40 хектара засађених винограда, има 20 виноградара и винара што је изузетан потенцијал у развоју туризма. Планирана је и изградња спортско-рекреативног центра што би употпунило ванпансионску понуду општине.

Општина Лакташи добила је статус туристичког мјеста на основу рјешења које је донијело Министарство трговине и туризма Републике Српске.

Претходно је комисија процијенила да ли су испуњени сви квантитативни и квалитативни услови који су прописани Законом о туризму Републике Српске.