Камена кугла


Камене кугле, феномен су који у БиХ привлачи све више туриста. Једна од највећих и првих откривених, пронађена је прије 15 година надомак у насељу Слатина. Смјештена у атрактивном шумском амбијенту, до половине укопана у поточић који током љета остане без воде, привлачна је дестинација шетача и посјетилаца бање Слатина.

Само поријекло кугле званично никад није истражено и доказано. Постоји много теорија о њеном настанку. Једна од њих је та да је кугла магматска стијена, а облик кугле добијен захваљујући радом природних сила, прије свега воде, с обзиром на то да се поред ње налази поток, који је у ранијим временским епохама можда био и већа ријека. Друга теорија говори да је огромни камени масив у ствари метеорит. Трећа теорија која говори о томе да је кугла дјело људских руку, то јест да је кугла заоставштвина древних цивилизација о којима не постоје писани трагови.

Када је у питању вријеме и начин настанка камених кугли, геолози се слажу у мишљењу да човјек нема никакве везе са настанком овог природног феномена. Период и начин настанка камених кугли пронађених на овом подручју назива се иницијални геосинклинални вулканизам.

Познато је да се Панонско море са ових подручја повукло прије седам милиона година, што значи да су кугле настале дубоко под површином мора и то усред вулканског дјеловања. Када је о начину настанка кугли ријеч, геолози кажу: "Приликом ерупције вулкана стијене у облику лаве су избачене у морској дубини, што је стварало додатне праскове и комадање на више дијелова, а под дејством воде и наглог хлађења стварао се округли облик опасан манганским плаштом, што је куглама дало додатну чврстоћу“.

Без обзира на научна објашњења овога феномена, све више туриста и бионергичара долази у Слатину да види, додирне или пак загрли ову камену громаду јер вјерују да има позитивна зрачења и шири нашу ауру.