Римске терме


Архитектонски остаци грађевине на археолошком локалитету „Зидине“, односно темељи некадашњег римског јавног купатила тзв. Balneum, налазе се у центру Лакташа поред објекта Туристичке организације општине Лакташи, потичу из периода од I до IV вијека.

Истраживања из 1998. године потврдила су постојање римских терми. Том приликом откривени су остаци римског архитектонског комплекса са специјалним системом загријавања, те много обичних и хипокаустних цигли, грнчарије и стакла. 2008. године, приступило се конзервацији откривених остатака римског јавног купатила.

Загријавање воде и просторија у термама вршено је специјалним системом загријавања (хипоцаустум). Загријани ваздух је пролазио кроз канале у зидовима до одређених мјеста у базенима и на тај начин загријавао воду.

Просторије су гријане тако што је топли ваздух циркулисао кроз специјалне облоге у зидовима и кроз шупљине у подовима.

Терме се сматрају у потпуности римском тековином и имају важну улогу у животу Римљана. Само купање је било дуг и сложен поступак који се обављао групно, цијена је била минимална, те су терме биле свима доступне. Римска јавна купатила нису служила само за одржавања тјелесне хигијене, већ су у њима постојале просторије у којим су посјетиоци могли да вјежбају и да се забаве.

Римска купатила састојaла су се из неколико просторија: купатила са топлом и хладном водом, просторија са топлим ваздухом, соба за вјежбу, одјељења за масажу и просторија за разговор.

Научници тврде да су терме биле претеча савременим Wellness i Fitness центрима, што доказује да традиција његовања духа и тијела у Лакташима има вишевјековну традицију.