Бања Слатина


Бања Слатина налази се 12 километара јужно од центра Лакташа, 12 км југоисточно од Бањалуке и 18 км од Међународног аеродрома Маховљани. Саставни је дио Завода за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ Бања Лука, највеће и најугледније здравствене установе у областима физикалне медицине и рехабилитације, ортопедске хирургије и баромедицине у Републици Српској и БиХ. На локацији у Слатини функционише Одјељење за рехабилитацију пацијената са реуматолошким обољењима, постоперативним и посттрауматским стањима које у процесу лијечења и рехабилитације комбинује примјену постулата струке и модерне медицинске технологије са природним благодетима термоминералне воде и љековитог блата (пелоида).

Захваљујући својим карактеристикама термоминерална вода са извора у Слатини употребљава се као помоћно љековито средство у склопу комплетних физикалних терапија и медицинске рехабилитације, купањем (купке и базени) на одговарајућој температури, код болести упалног, дегенеративног, ванзглобног реуматизма, стања послије повреда и траума (оперативно и неоперативно лијечених), стања послије оперативног лијечења дискус хернија кичменог стуба, узнапредовалих дегенеративних промјена кукова и кољена (након уградње “вјештачких зглобова”), код функционалних и органских обољења периферних артеријских крвних судова и других. Температура воде на извору је 42ºC.

Слободним падом, вода се од извора доводи до 4 затворена базена са уграђеним масажерима и 20 терапијских када.

У склопу бањског комплекса, 2007. године изграђен је модерни комплекс пелоидних купатила у коме се пружају услуге балнеотерапије (примјена љековитог блата и термоминералне воде у сврху лијечења). Љековито блато (пелоид) настаје у блатним базенима кисељењем глине у термоминералној води а онда се након завршетка процеса зрења најмодернијом технологијом припрема и доводи до модерно уређених блатних кабина гдје се апликује на пацијента/клијента.

Смјештајни капацитети од 300 постеља у 5 објеката, модерно опремљене собе и апартмани који располажу телефоном и телевизором, исхрана индивидуално прилагођена обољењу/стању пацијента/клијента, услужно особље уз угодан природни амбијент даје гаранцију за врхунско лијечење, рехабилитацију, као и боравак у бањском комплексу Завода „Др Мирослав Зотовић“ у Слатини.

Почетком 2018. године отворен је нови смјештајни комплекс Завода "Др Мирослав Зотовић",  површине око 9000 квадратних метара и смјештајног капацитета од 192 кревета у 80 двокреветних соба и 16 апартмана. Комплекс посједује најсваременију медицинску, ИТК опрему, као и базен, wellness центар, терапијски блок, конгресну салу, кафе-посластичарницу итд. Осим досадашње дјелатности Завода - оперативни захвати, рехабилитација и протетика, изградња овог комплекса омогућила је и развој здравственог туризма.

Врело Бање Слатина

Централно врело Бање Слатина је подигнуто 1931. године. Објекат је због своје љепоте и посебености  споменик који је под заштитом државе. Унутар врела пронађени су новчићи из римског доба, који свједоче о насељености овог подручја још од давнина, као и о томе да су стари Римљани добро познавали љековита својства лакташких бања.

Kонтакт:

+387 (0)51 587 222; +387 (0)51 587 220

banja.slatina@zotovicbl.com;

kontakt@ms.zotovicbl.org

www.zotovicbl.com



ИСТОРИЈАТ БАЊЕ СЛАТИНА