Ukrajinska crkva

Davne 1886. godine, austrougarske vlasti na područje laktaške opštine doseljavaju Poljake i Ukrajince, uglavnom iz Galicije i Bukovine. Dva naroda su 1901. godine sagradila crkvu u kojoj su se odvijala bogosluženja za rimokatolike Poljake i grkokatolike Ukrajince, sve do trenutka kada je ta bogomolja postala premala, pa su se Ukrajinci odlučili da u selu Devetina izgrade svoju bogomolju.

Crkva je izgrađena 1938. godine, a činjenica da je u to vrijeme izgrađena za samo tri godine govori o tome koliko je bila jaka volja i želja naroda da ima nešto svoje. Ovaj hram je mjesto na kojem lokalno ukrajinsko stanovništvo čuva svoju kulturu i tradiciju ali je i glavno hodočasničko mjesto za sve Ukrajince iz bivše Jugoslavije.

Crkva se nalazi u prelijepoj stogodišnjoj hrastovoj šumi a poseban kuriozitet ispred crkve predstavljaju kamene stijene za koje se vjeruje da imaju iscjeliteljska dejstva, tako da ovo mjesto iz godine u godinu postaje sve posjećenije, kako zbog crkve, tako i zbog stijena.

Već godinama unazad, u okviru manifestacije „Laktaško ljeto“, ispred crkve se održava „Červona kalena“, smotra ukrajinskog kulturno-umjetničkog stvaralaštva. Tom prilikom u Devetini se okupe brojna udruženja ukrainaca iz BiH i susjednih zemalja a posjetioci uživaju u njihovim temperamentnim igrama i pjesmama.
 

Copyright © 2017 TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE LAKTAŠI
Powered by : BitLab