Rimske terme

Arhitektonski ostaci građevine na arheološkom lokalitetu „Zidine“, odnosno temelji nekadašnjeg rimskog javnog kupatila tzv. Balneum, nalaze se u centru Laktaša pored objekta Turističke organizacije opštine Laktaši, potiču iz perioda od I do IV vijeka.

Istraživanja iz 1998. godine potvrdila su postojanje rimskih termi. Tom prilikom otkriveni su ostaci rimskog arhitektonskog kompleksa sa specijalnim sistemom zagrijavanja, te mnogo običnih i hipokaustnih cigli, grnčarije i stakla. 2008. godine, pristupilo se konzervaciji otkrivenih ostataka rimskog javnog kupatila.

Zagrijavanje vode i prostorija u termama vršeno je specijalnim sistemom zagrijavanja (hipocaustum). Zagrijani vazduh je prolazio kroz kanale u zidovima do određenih mjesta u bazenima i na taj način zagrijavao vodu.

Prostorije su grijane tako što je topli vazduh cirkulisao kroz specijalne obloge u zidovima i kroz šupljine u podovima.

Terme se smatraju u potpunosti rimskom tekovinom i imaju važnu ulogu u životu Rimljana. Samo kupanje je bilo dug i složen postupak koji se obavljao grupno, cijena je bila minimalna, te su terme bile svima dostupne. Rimska javna kupatila nisu služila samo za održavanja tjelesne higijene, već su u njima postojale prostorije u kojim su posjetioci mogli da vježbaju i da se zabave.

Rimska kupatila sastojala su se iz nekoliko prostorija: kupatila sa toplom i hladnom vodom, prostorija sa toplim vazduhom, soba za vježbu, odjeljenja za masažu i prostorija za razgovor.

Naučnici tvrde da su terme bile preteča savremenim Wellness i Fitness centrima, što dokazuje da tradicija njegovanja duha i tijela u Laktašima ima viševjekovnu tradiciju.
 

Copyright © 2017 TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE LAKTAŠI
Powered by : BitLab