U Laktašima održana radionica izrade suvenira od prirodnih materijala


16.05.2018.

U sklopu projekta „Staza baštine – od trapista do graničara“ (Heritage Route-From Trappists to Border Guards) koji financira Europska unija iz programa prekogranične saradnje Interreg IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora, a zajednički provode Grad Lipik, Grad Garešnica i Caritas biskupije Banja Luka, održava se niz aktivnosti s ciljem razvoja turizma i očuvanja kulturne i prirodne baštine u prekograničnom području.
U Laktašima od 11. do 13. maja održana je edukacija izrade suvenira od prirodnih materijala u suradnji sa Socijalnom zadrugom „Pružimo ruke“ iz Bjelovara koju su podržali opština Laktaši i JU Turistička organizacija Laktaši Laktaši. Cilj edukacije je da polaznice steknu zanatske, umjetničke i prezentacijske vještine u izradi suvenira od prirodnih materijala u svrhu kreiranja prepoznatljivog i originalnog turističkog proizvoda, a namijenjena je ženama s područja obuhvaćenog stazom baštine (Laktaši, Gradiška, Mahovljani, Nova Topola, Aleksandrovac, Banja Luka). 
U trodnevnoj edukaciji spretne ruke vrijednih žena pokazale su da mogu biti pokretačka snaga lokalnog razvoja izrađujući unikatne uporabne predmete od kukuruzne komušine. Specijalna priprema materijala, tehnika obrade i pletenja osigurava dugovječnost ovakvih suvenira. O uspješnosti edukacije svjedoči i želja žena da se nastave ovakve praktične radionice, ali i podrška Turističke organizacije Laktaši u planiranju i sprovođenju aktivnosti.
Copyright © 2017 TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE LAKTAŠI
Powered by : BitLab