Kultura i tradicija

Očuvanjem i promocijom kulture folklora i narodnog stvaralaštva ovog kraja, već 30 godina bavi se Kulturno-umjetničko društvo “Slavko Mandić” iz Laktaša. Pored rezultata na međunarodnoj sceni, njihovi nastupi i koncerti u Laktašima, uvijek su prava atrakcija. Raspolažu sa velikim brojem narodnih nošnji a rekonstrukcija narodne nošnje Lijevča polja, urađena je po uzoru na originalne dijelove prikupljene terenskim istraživanjem.

Međutim, ljubav prema tradiciji i kulturi svog naroda u Laktašima pokazuju i institucije i pojedinci. S ciljem očuvanja starih zanata, Turistička organizacija Laktaši je realizovala projekat “Opančarstvo”, zahvaljujući kojem je zainteresovanim polaznicima održana besplatna obuka izrade tradicionalne obuće-opanaka. Nakon toga, Opština Laktaši je podržala osnivanje domaće radinosti “Kopča”, specijalizovane za izradu opanaka, kao i narodnih nošnji. O tome koliko su popularni proizvodi izrađeni u “Kopči”, govori i činjenica da su prodati i distribuisani na sve kontinente.

Širom svijeta, kulturu i tradiciju laktaškog kraja, kroz muziku predstavlja jedna od najkvalitetnijih i najtraženijih etno-grupa u regionu, etno grupa „Trag“. Grupu „Trag“ čine vrhunski muzičari iz Republike Srpske a njihova misija je da pronađu i odaberu najljepše tradicionalne narodne pjesme, da ih ožive u svom aranžmanu, udahnu im duh svoje generacije i utisnu im lični, kreativni pečat.

U opštini Laktaši, još uvijek je moguće vidjeti pojedine primjerke starih oblika graditeljstva koji su stari stotinu i više godina. Stare riglovane kuće pa čak i poneka brvnara, mlječari, ambari, košane i drugi prateći objekti prave su dragocjenosti i rijetkosti koje svjedoče o narodnom graditeljstvu na ovim prostorima.

U pojedinim seoskim domaćinstvima, brižno se čuvaju primjerci starog pokućstva, oruđa, namještaja, starih nošnji i drugih starina. Neka domaćinstva posjeduju prave male porodične muzeje.

Na ovdašnjim rječicama i potocima, sačuvano je i nekoliko starih vodenica koje prosto plijene pažnju ne samo svojom interesantnom arhitekturom, već i izuzetnim opuštajućim ambijentima u kojima se nalaze. Većina ih je još uvijek u upotrebi.

U mnogim ugostiteljskim objektima služe se tradicionalna jela i pića.

Copyright © 2017 TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE LAKTAŠI
Powered by : BitLab