„Crkva brvnara“ iz XVIII vijeka

„Stara Crkva“ brvnara, objekat pod zaštitom države, najznačajniji je spomenik kulture naroda ovog kraja. Autentičan izgled i savršen arhitektonski sklad, kao i brojne priče i legende vezane za ovu crkvu, čine ju posebno interesantnom. Oko crkve se nalazi groblje na kom je pronađeno osam stećaka, te se sudeći po tome, pretpostavlja da je crkva znatno starija od 1745. godine, koja se smatra godinom izgradnje.

Nalazi se na uzvišenju, u izvanrednom šumskom ambijentu, na svega  kilometar i po od Slatine u selu Malo Blaško. Smještena u prelijepom šumskom ambijentu, česta je destinacija šetača, kako lokalnog stanovništva, tako i posjetilaca Banje Slatina. Stara crkva, posvećena Rođenju presvete Bogorodice. Postoje razne priče oko nastanka ove crkve, s obzirom da je u to doba, za vrijeme turske vladavine, postojala zabrana gradnje pravoslavnih svetinja.

Crkvena građevina  je veoma zanimljiva zbog svoje jednostavnosti. Naime, na prostoru od svega dvadeset osam kvadratnih metara smješteni su oltar, srednji dio (naos), priprata i hor nad njom.

Unutrašnjost je bogato oslikana, a među brojnim ikonama koje su djela domaćih ikonopisaca iz druge polovine XIX vijeka, ističu se drvorezbarene carske dveri, „vjerska vrata“.

Za ovu, kao i mnoge druge brvnare koje danas obuhvata Eparhija banjalučka, vezana je legenda o čudesnom premještanju crkve s mjesta na mjesto. Prema njoj, seljaci su premjestili crkvu u toku noći jer su je Turci skrnavili uvodeći u nju konje kada bi ih uhvatilo nevrijeme, a paši su dojavili da je crkva sama prešla na drugo mjesto.
 

Copyright © 2017 TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE LAKTAŠI
Powered by : BitLab