5 РАЗЛОГА ЗБОГ КОЈИХ JE ХРАНА НАЈБОЉИ ДИО СВАКОГ ПУТОВАЊА

Татјана Михајловић
02.03.2020

По слободној процјени, усуђујем се рећи: "Не постоји човјек који не воли путовања." Све то разгледање, упознавање нових људи, смјелост да се без срама плати Сегвеј тура, а немојмо заборавити ни све оне фотографије и постове на друштвеним мрежама. Да. Све је то чист хедонизам.  Но, најбољи дио свега је храна. 

Замислите само колико у свијету има нових окуса и јела која нам никада не би пала на памет. Од декадентног италијанског сладоледа, мирисних белгијских вафла, или егзотичних хрскавих специјалитета на Тајвану.  Могућности су бескрајне. Колико год нама све то дјеловало необично, исто тако наши домаћи специјалитети странцима дјелују у најмању руку - изазовно. Ако сте мислили да су ћевапчићи једно сасвим обично јело, варате се. Они су само један од разлога да посјетите неки од угоститељских објеката у Лакташима.

Ево и осталих разлога зашто је храна "кец у рукаву" сваког путовања: 

1. Открићете намирнице које до сад нисте пробали

 


Има толико јела у другим земљама које никада не би ни пробали да нисте одпутовали изван граница. Такво путовање вам отвори очи и непце и осјетите читаву нову плејаду аутентичних окуса и мириса које можда никад не бисте осјетили да нисте посјетили баш тај крај у ком сте се затекли. 

Откривање нове хране током путовања је довољан разлог да се вратите у тај крај једног дана. 



2. Искусићеш храну коју једеш и код куће на један сасвим нови начин



Откривање потпуно новог укуса хране коју смо јели много пута прије и проналажење потпуно новог окуса у њој, је прави изазов. 

Окус и текстура може бити толико различит да нам се може учинити као да је једемо први пут. 

Па тако кајмак, једна од најчешће кориштених намирница, млијечног поријекла, у лакташком крају има специфичан укус. Пура је јело које је често у исхрани широм наше земље, али код нас у Лакташима, њена боја у себи крије сунце Лијевча поља, каквог нигдје друго нема.


 

3. Домаћа храна говори много о култури мјеста које сте посјетили



То је тако. Јесте ли икад покушали отићи у другу земљу, или чак у сусједни град, и покушали судити о њиховој култури и вриједностима искључиво на темељу њихове хране. Далека Kостарика нпр. има мото „Пура Вида”, што значи „чист живот.” Главна особина њихове традиционалне кухиње је оброк који се састоји од риже, слатких биљака, и говедине, пилетине или рибе, а сви су врло свјежи. То је тако једноставан оброк, јер то је оно што као земља и култура представљају: једноставност. С друге стране, ако погледате Француску као земљу, а посебно Париз, њихове главне намирнице су добри крух, фини комади меса, декадентни десерт, скупљи сир, и лијепа вина. Они као земља имају тенденцију да цијене финије ствари у животу - за њих, боље је јести малу количину нечега изузетног од пуно слабије квалитете производа.

Ако погледате нашу трпезу, видјећете у њој богатство и дух предака, и тежачки чимбур, и сушене кобасице и сланину,и пите кромпирушу, сирницу, зељаницу...видјећете историју на бијелом везеном столњаку. Испричаће вам причу о култури једног народа богате прошлости.

4. Храна окупља људе који путују


Нема ништа боље од пробавања нове хране са другима који једнако тако воле да једу. Пронађите члана породице или пријатеља који дијели исту љубав према храни, и не чекајте много.Запутите се у правцу Лакташа, сигурна сам да ћете доћи на право мјесто. Много је ресторана у којима вас чекају домаћи специјалитети.  Храна такође помаже да упознате нове људе. Увијек је занимљиво започети разговор са странцем за столом поред вашег, о његовом десерту који изгледа тако добро.Никад се не зна, можда стекнете новог пријатеља, пословног партнера, или чак откријете да сте рођаци. 

5. Нове специјалитете увијек можете пробати направити код куће 

 

Одлазак у други град, испробавање нових јела и доживљавање нових и другачијих окуса значи да можете доћи кући с толико ствари које треба пробати у властитој кухињи. Наравно, укус неће бити баш исти као у Лакташима, али хеј у стварном свијету можете рећи себи да је једнако добро, зар не?

Један од најбољих дијелова путовања и испробавања нових ствари је донијети кући знање које нисмо имали прије, па га искористити одмах. У кухињи поготово. И упамтите, кухиња је мјесто из којег можете путовати било гдје, а да не изађете из своје куће. Како? 

Довољно ће бити да се са шпорета рашири мирис хране коју сте јели баш код нас, да затворите очи и вратите се на мјесто које је једном ријечју било чист ХЕДОНИЗАМ.