Кад кренете кући, одавде ћете понијети - љубав!

Татјана Михајловић
02.02.2020

Замислите једно обично недељно поподне, кад  су вам мисли слободне да иду гдје год пожеле. Кад вам ни давна 1745. година не изгледа далеко. Управо те године, у овим нашим лакташким крајевима, осванула је једна богомоља. Уточиште православним душама, које су у то доба од дрвета саградиле цркву.


Мала ЦРКВА БРВНАРА за коју легенда каже да је саграђена негдје у шуми и да је током ноћи сама долетјела на садашње мјесто. Ова легенда може имати и сасвим конкретно историјско објашњење. Она је, наиме, настала из потребе да мјештани имају своју цркву. Због забране градње православних цркава, кришом су у шуми припремили сву грађу да би за једну ноћ склопили цркву, а турским властима дали објективно објашњење. Новонасталу цркву су оправдали  "прелијетањем". Подмитљиве кадије су, вјероватно уз добру новчану накнаду, прихватиле причу о чуду које се догодило, и малој Цркви брвнари која је се ту појавила, и траје и дан данас.



Не треба ту много труда, да би нас машта одвела у крајолик Малог Блашка и Шушњара, пуне зеленила, благих брежуљака, потока и Стражбенице са које пуца поглед према Бањалуци. А у свој тој природној љепоти, наши преци су  се мудро и са пркосом носили са Османлијама, које су интересовали само нова освајања и убирање пореза.

Ако се данас запутите пут Малог Блашка, ка цркви брвнари, нећете наићи на Османлије, али ће вас очарати мир, спокој и тишина какви се ријетко могу срести.


Онај моменат кад све застане, зауставите дах, а душа вам се проспе међу храстово лишће је непроцјењив. Тад сте Богу ближи но икад. Тад је љубав једина емоција која има оправдање, а мала Црква брвнара јесте љубав. Љубав према Богу, себи и свом ближњем.

Заљубљени парови овде пале свијеће за вјечну љубав. Они који се овдје вјенчају старе заједно, а покољењима преносе завјет о честитости и вриједности породице. Одавде се иде чистог духа и бистрог погледа, послије молитве која улива наду у боље сутра.

Кад кренете кући, поред тамјана, бројанице и иконе, одавде ћете понијети управо оно најважније – ЉУБАВ.

А то је нешто због чега вриједи доћи.