Туриста на домаћем терену? Могуће је!

Татјана Михајловић
19.01.2020

Уморили сте се од славља? Kасних ноћних излазака и укусне хране која за празнике има посебан укус? Размишљате о мирном одмору, опуштеној атмосфери и лаганој шетњи са драгим људима?

Вјеровали или не, рјешење је надомак руке. Не морате путовати стотине километара, губити драгоцијено вријеме на граници. Биће довољно да се запутите у правцу Лакташа. А у Лакташима вас чека мноштво занимљивих садржаја за које сам сигурна да ће испунити ваша очекивања.



Термалне воде

Прва асоцијација кад помислим на одмарање, а у Лакташима сам, дефинитивно је фантастична термална вода, лакташких Терми  која осим што опушта има и многа љековита својства. Дан проведен на базену...уз сауну и масажу, је једноставно савршен дан.


У случају да пожелите купање у води нешто другачијег састава, довољно је провозати се пар километара даље, према мјесту које се зове Слатина.

Погађате, име датира из давне прошлости, док су још стари Римљани мудро користили све термалне изворе са овог подручја. Еликсир младости и љепоте текао је управо из слатинских извора. И дан данас ова вода има чудесна својства. Лијечи и подмлађује.


Ако сте се већ затекли у Слатини, немојте пропустити прилику да прошетате кроз парк-шуму, и удахнете чист ваздух. Kажу да, осим што враћа енергију,чист ваздух побољшава сан и имунитет, а посебно важно, сложићете се са мном драге даме, је да кожи враћа блистав сјај. Иако је љепота у оку посматрача, битно је да смо и саме себи лијепе.

И тако, док уживате у шетњи лијепим предјелима Слатине, може се десити да вас пут нанесе и у правцу Малог Блашка, гдје ћете наићи на стару православну Цркву брвнару, која спада међу најљепше и најзанимљивије споменике те врсте у региону.


Лакташка вина по италијанским и далматинским рецептима

Замислите, уз лакташке термалне воде, и све садржаје које нам нуде Терме Лакташи, викенд би могао бити и прекратак за хедонизам који нас овде очекује. Обронци винограда, са засађеном виновом лозом маме погледе, и буде жељу да уз сир, орахе и домаће грожђе осјетимо сву пуноћу укуса вина које у својим нотама носи топлину Италије и домаћински гушт Далмације. Kажем вам, у Лакташима - све је могуће!




Укусна храна - разлог више да бирате Лакташе


Ако сте провели дан уживајући у термалним водама, шетњи или обиласку лакташких винограда, вјерских објеката или многобројних других знаменитости које красе Лакташе, нормално је и да сте изгладнили. У том случају, на сцену ступају ресторани, пицерије, роштиљнице код којих се на менију могу пронаћи заиста укусни специјалитети, који и укусом и мирисом подсјећају на дјетињство и бакину кухињу коју смо сви обожавали. Сигурна сам, гурманско искуство које понесете одавде, мамиће вас да дођете поново.


И тако, прође викенд, а ви срећни и задовољни, пуни енергије и елана можете у нове радне побједе. Седмица пред вама може да почне. Након сјајног викенда који сте провели у Лакташима, сигурна сам да ћете пријатељима показати фотографије које сте урадили, да ћете са одушевљењем причати о изузтеним домаћинима на које сте наишли, и оно што је најважније - пожелићете доћи поново!

Јер остало је још много тога да видите.

А о томе вам пишем у наредном блогу.