Položaj

Opština Laktaši se nalazi u zapadnom dijelu Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine, na prostoru između opština Banja Luka, Gradiška, Srbac, Prnjavor i Čelinac. Područje opštine prostire se na 44° između 47’ i 59’ sjeverne geografske širine i 17° između 11’ i 28’ istočne geografske dužine. Rijeka Vrbas koja protiče sredinom njene teritorije dijeli je na župski (desna obala Vrbasa) i potkozarsko-lijevčanski dio (lijeva obala Vrbasa).

Administrativno je podijeljena u 11 mjesnih zajednica sa 37 sela u kojima na ukupnoj površini od 38.838 ha živi oko 40.000 stanovnika. Našavši se od pamtivjeka na važnim putevima (još od doba Rimljana) opština Laktaši je veoma komunikaciono atraktivna, što je bitno uticalo na njen razvoj i mentalitet njenih stanovnika, koji su prije nego stanovništvo okolnih planinskih predjela počeli da se mijenjaju i napuštaju tradicionalne oblike narodnog života i kulture usvajajući brže sve nove promjene.

Vezano Lijevčem poljem za veliki prostor plodne Panonske nizije, područje opštine Laktaši oduvijek je predstavljalo prostor u kojem se istovremeno može osjetiti bogati kolorit Balkana, te preplitanje istoka i zapada.

Ovo područje presjecaju važni putevi i magistralne saobraćajnice, koje su dolinom Vrbasa uspostavljene još u vrijeme Rimske imperije. Ovim krajem već tad je išao "put soli" koji je jadransku obalu od Salone, današnjeg Solina, kod Serviciuma , današnje Gradiške na Savi, povezivao sa magistralnim putem Sisak - Sremska Mitrovica.  Trasom tog starog puta kroz opštinu Laktaše i danas ide saobraćajnica od Banjaluke ka auto-putu Beograd – Zagreb, a od nedavno kroz Laktaše prolazi i prvi savremeni auto put u Republici Srpskoj, autoput Banja Luka - Gradiška.  Poseban značaj za opštinu Laktaši ima jedini međunarodni aerodrom u Republici Srpskoj, aerodrom Banjaluka,  koji je smješten u naselju Mahovljani i udaljen svega 3 km od opštinskog središta.